Vitamín C je esenciální vitamín. To znamená, že si ho naše tělo nedokáže samo vyrobit a musíme ho přijímat v potravě. Má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví a v těle plní mnoho důležitých funkcí.
Vitamín C patří mezi ve vodě rozpustné vitamíny a najdete ho v mnoha druzích ovoce a zeleniny, jako jsou například pomeranče, jahody, kiwi, papriky, brokolice, kapusta nebo špenát. Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín, který musíme přijímat v potravě nebo ve formě doplňků stravy. Má řadu skvělých účinků na zdraví lidí. Například zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi, snižuje krevní tlak, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a chrání před záchvaty dny. Navíc zlepšuje vstřebávání železa, posiluje imunitu a snižuje riziko demence a úbytku kognitivních funkcí. Pokud nemáte dostatečný přísun vitamínu C ve stravě, můžete ho tělu dodat ve formě potravinových doplňků.
SEDM vědecky ověřených léčivých účinků vitamínu C na zdraví:
1. Má silné antioxidační účinky
Vitamín C je silný antioxidant, který zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi. Více antioxidantů v krvi znamená nižší riziko chronických a kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidanty jsou molekuly, které posilují náš imunitní systém, protože chrání buňky před poškozením volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které se v těle tvoří při metabolických reakcích a náš organizmus je do značné míry umí eliminovat. Pokud se ale v těle nahromadí, vznikne stav, kterému se říká oxidační stres a ten se podílí na vzniku řady chronických onemocnění. Studie naznačují, že vyšší příjem vitamínu C zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi až o 30%. To pomáhá zlepšovat přirozenou obranyschopnost organizmu před záněty.
2. Doplňky stravy s vitamínem C snižují krevní tlak jak u zdravých dospělých, tak u osob s vysokým krevním tlakem.
Zhruba třetina dospělých osob má vysoký krevní tlak. Vysoký tlak krve zvyšuje riziko srdečních onemocnění, která celosvětově představují nejčastější příčinu úmrtí. Studie naznačují, že vitamín C pomáhá snižovat krevní tlak, a to jak u zdravých jedinců, tak u osob s hypertenzí. Jedna studie na zvířatech zjistila, že užívání doplňků stravy s vitamínem C pomáhá roztahovat cévy v srdci, což přispívá ke snížení krevního tlaku. Analýza 29 humánních studií navíc zjistila, že užívání doplňku stravy s vitamínem C průměrně snižuje systolický tlak u zdravých osob v průměru o 3,84 mm Hg a diastolický tlak o 1,48 mm Hg. Systolický tlak představuje v zápisu tlaku (120/80) tu první hodnotu, zatímco diastolický tlak představuje tu druhou hodnotu. U dospělých s vysokým krevním tlakem snižuje vitamín C užívaný v doplňcích stravy systolický krevní tlak průměrně o 4,85 mm Hg a diastolický tlak o 1,67 mm Hg. I když jsou tyto výsledky slibné, stále nevíme jaké jsou účinky vitamínu C na krevní tlak v dlouhodobém časovém horizontu. Navíc rozhodně nespoléhejte jen na vitamín C, pokud máte vysoký krevní tlak, ale vždy navštivte lékaře a užívejte jím předepsaná léčiva.
3. Zmírňuje rizikové faktory kardiovaskulárních chorob
Doplňky stravy s vitamínem C mohou snižovat riziko chorob srdce a cév, protože snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, které patří mezi hlavní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Nicméně je zapotřebí provést další studie, protože stále nemáme dostatek informací. Onemocnění srdce a cév jsou na celém světě nejčastější příčinou smrti. Riziko kardiovaskulárních chorob zvyšuje řada faktorů, včetně, mimo jiné vysoké koncentrace triglyceridů, "zlého" LDL cholesterolu a nízká hladina "hodného" HDL cholesterolu. Vitamín C pomáhá tyto rizikové faktory eliminovat, což může vést ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Analýza devíti studií, kterých se zúčastnilo 293 172 účastníků zjistila, že lidé, kteří po dobu deseti let užívali denně alespoň 700 mg vitamínu C, měli o 25% nižší riziko kardiovaskulárních chorob než ti, kdo doplňky stravy s vitamínem C neužívali. Analýza dalších 15 studií navíc naznačuje, že kardiovaskulární riziko se snižuje i v případě, že vitamín C přijímáme pouze ve stravě a nikoli ve formě doplňků stravy. Nicméně není možné zjistit, zda lidé, kteří jí hodně vitamínu C v potravě nejsou zdravější kvůli tomu, že obecně žijí zdravějším způsobem života než ti, kteří užívají doplňky stravy. Proto není jasné, zda za snížením rizika onemocnění srdce a cév stojí příjem vitamínu C nebo konzumace jiných zdravých potravin či pěstování zdravého životního stylu. Další analýza 13 studií zkoumala vliv užívání alespoň 500 mg vitamínu C denně na rizikové faktory kardiovaskulárních chorob, zejména pak na hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Bylo zjištěno, že užívání doplňků stravy s vitamínem C podstatně snižuje hladinu "zlého" LDL cholesterolu, a to zhruba o 0,44 mmol/l. U triglyceridů dokonce vitamín C snižuje jejich koncentraci v krvi o 1,12 mmol/l.
Krátce řečeno, užívání alespoň 500 mg vitamínu C denně může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních chorob. Pokud ale jíte dostatek potravin bohatých na vitamín C, užívání doplňků stravy nemá žádný praktický přínos.
4. Snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a pomáhá v prevenci dny
Výsledky studií naznačují silnou spojitost mezi vitamínem C a hladinami kyseliny močové v krvi. Nicméně je nutné provést další studie, abychom tuto teorii dostatečně ověřili.
Dna neboli dnavá artritida je onemocnění, které trápí zhruba 0,5% české populace. Jedná se o velice bolestivé onemocnění, které se projevuje zánětem kloubů, do kterých se ukládají krystalky kyseliny močové. Nejčastěji postihuje kloub na palci u nohy. Kromě bolesti pacienty trápí otoky spojené se zčervenáním kůže nad postiženým kloubem. Onemocnění má záchvatovitý charakter. Dna vznikne při nadměrné koncentraci kyseliny močové v krvi. Kyselina močová je odpadní produkt při odbourávání bílkovin. Pokud je její koncentrace v krvi vysoká, začne tvořit krystaly, které se ukládají do kloubů. Je zajímavé, že několik studií naznačuje, že vitamín C pomáhá snižovat koncentraci kyseliny močové v krvi a chrání tak před záchvaty dny. Například jedna studie na 1 387 mužích zjistila, že ti, kteří konzumovali více vitamínu C měli v krvi podstatně méně kyseliny močové než ti, kteří měli nejmenší přísun vitamínu C. Další studie sledovala 46 994 zdravých mužů po dobu 20 let a zkoumala spojitost vitamínu C a dny. Ukázalo se, že muži, kteří užívali doplňky stravy s vitamínem C měli o 44% nižší riziko, že dostanou dnu. Analýza 13 studií také naznačila, že užívání doplňků stravy s vitamínem C po dobu 30 dnů v porovnání s placebem podstatně více snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. I když se z těchto výsledků může zdát, že konzumace vitamínu C snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, je nutné provést další ještě další studie než budeme moci vydat jakákoli doporučení.
5. Zlepšuje vstřebávání železa
Vitamín C zlepšuje vstřebávání železa, zejména z potravin rostlinného původu, které obsahují železo ve špatně vstřebatelné formě. Díky tomu pomáhá snižovat riziko nedostatku železa a sideropenické anémie.
Železo je minerál, který v těle plní řadu důležitých funkcí. Jeho dostatečný přísun je nezbytný pro správnou tvorbu červených krvinek, které rozvádí kyslík po celém těle. Doplňky stravy s vitamínem C pomáhají zlepšovat vstřebávání železa z potravy. Vitamín C se totiž podílí na přeměně špatně vstřebatelné formy železa (například v potravinách rostlinného původu) na dobře vstřebatelnou formu. To je velmi důležité zejména u lidí, kteří nejí maso (vegani a vegetariáni), protože právě maso je hlavním zdrojem železa pro většinu lidí. Ukazuje se, že konzumace pouhých 100 mg vitamínu C zlepšuje vstřebávání železa až o 67%. Díky tomu vitamín C pomáhá snižovat riziko sideropenické anémie u lidí, kteří trpí nedostatkem železa. V jedné studii užívalo 65 dětí s mírnou sideropenickou anémií (což je anémie způsobená nedostatkem železa) doplněk stravy s vitamínem C. Studie naznačila, že jen užívání tohoto doplňku stravy pomohlo zmírnit projevy anémie. Pokud máte nedostatek železa, je konzumace potravin s vitamínem C nebo užívání doplňku stravy s vitamínem C jednou z možností jak zvýšit hladinu železa v krvi.
6. Posiluje imunitu a zlepšuje fungování bílých krvinek
Vitamín C posiluje imunitu, protože se podílí na tvorbě bílých krvinek a přispívá k jejich správné funkci. Navíc posiluje obranyschopnost pokožky a urychluje hojení ran.
Jedním z hlavních důvodů proč lidé užívají doplňky stravy s vitamínem C je snaha o posílení imunity. Vitamín C se totiž účastní řady imunitních pochodů a je pro správné fungování naší obranyschopnosti velmi důležitý. Vitamín C se podílí na správné tvorbě bílých krvinek (zejména lymfocytů a makrofágů), které chrání před infekcí. Navíc vitamín C zlepšuje fungování bílých krvinek a chrání je před poškozením volnými radikály a dalšími škodlivými látkami. A v neposlední řadě je vitamín C důležitou součástí obranného systému naší kůže. Je aktivně transportován do pokožky, kde funguje jako antioxidant a posiluje bariérovou funkci kůže. Studie také naznačují, že užívání vitamínu C zkracuje dobu hojení. Nízká koncentrace vitamínu C v krvi je navíc spojována s horším zdravotním stavem. Například lidé se zápalem plic mají v krvi méně vitamínu C než zbytek populace a některé studie naznačují, že užívání doplňků stravy s vitamínem C zkracuje dobu rekonvalescence.
7. Chrání mozek před účinky stárnutí
Nízká koncentrace vitamínu C v krvi je spojována se zhoršením kognitivních funkcí a paměti a se vznikem onemocnění, jako je například demence. Dostatečný příjem vitamínu C z potravy a doplňků stravy může být účinnou prevencí před těmito chorobami.
Demence je onemocnění spojené s úbytkem kognitivních schopností a ztrátou paměti. Celosvětově demencí trpí více než 35 miliónů lidí, zejména ve vyšším věku. Studie naznačují, že riziko demence zvyšuje oxidační stres, který vede k rozvoji zánětu v mozku, míše a nervech. Vitamín C je silný antioxidant a jeho nedostatek je spojován se zhoršením kognitivních funkcí a paměti. Řada studií navíc naznačuje, že pacienti s demencí mají nižší hladinu vitamínu C v krvi. A konečně užívání vitamínu C ve formě doplňků stravy nebo v potravě, chrání kognitivní funkce a paměť před předčasným stárnutím. Pokud nepřijímáte dostatek vitamínu C v potravě, může být užívání doplňků stravy s vitamínem C vhodnou prevencí demence a zhoršení kognitivních funkcí, ale potřebujeme provést ještě další studie, abychom pochopili jak vitamín C ovlivňuje zdraví centrálního nervového systému.