Co obsahuje vitamín c
- Citrusové plody jsou asi nejčastěji uváděným zdrojem vitaminu C. Musejí být ale čerstvé a kvalitní. Jestliže jsou trhané nezralé, dovážené a skladované za běžné teploty, mají obsah vitaminů nízký. Producenti citrusů navíc ke konzervaci plodů používají chemický postřik nebo je ozařují. Tyto postupy však ničí většinu vitaminů a plody následně obsahují i nepříznivě působící látky. Soustřeďte se proto spíše na tuzemské zdroje vitaminu C.
- Rakytník řešetlákový, resp. jeho plody, v sobě rovněž má mnohonásobně více vitaminu C než citrusy. Zároveň obsahuje vitaminy A, B, D, E, K a dále rutin, karoteny, lykopen a jiné látky s antioxidačními účinky. Rakytník je přizpůsobivý keř, který snese téměř jakékoli podmínky. Jelikož je ale dvoudomý, musejí být blízko sebe vysazeny samčí i samičí keře. Obvykle se na jednu samčí rostlinu vysazují dvě až tři samičí, a protože je rakytník větrosnubný, musejí být samčí sazenice vždy z návětrné strany.
- Šípky, tj. plody růže šípkové, jsou asi nejdostupnějším zdrojem vitaminu C. Obsahují ale i karoteny, vitaminy skupiny B, K, rutin, pektin, třísloviny, organické kyseliny a silice. Návod na jejich sušení najdete na straně 36. Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se totiž obsah vitaminů snižuje, proto by doba úschovy neměla překročit jeden rok.
- Černý rybíz má ze všech u nás pěstovaných bobulových plodů nejvyšší podíl ovocných kyselin a rovněž vysoký obsah vitaminu C. Podobně je na tom i rybíz bílý a červený. Plody rybízu obsahují také rutin, vitaminy skupiny B, karoteny a další antioxidanty. Najdete v nich i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a pektin.
- Z dalších rostlin se vitamin C vyskytuje také v angreštu, jahodách, paprikách, rajčatech, zelí, petrželce, špenátu, šťovíku, kapustě, hlávkovém salátu, fenyklu nebo v bramborách.
Jednou z možností jak doplnit vitamín C je uřívat kvalitní potravinový doplněk stravy. Na našem eshopu si můžete zakoupit Senza Vitamín C, jedná se o tekutý vitamín C v lipozomální formě (mnohem vyšší vstřebatelnost až 80%). V 250ml je rozpuštěno 50g lipozomálního vitamínu C.